15 September 2012

Irene Qadhija





Nama I Wae. Wae Ismael.
32 tahun, pemilik restoran makanan barat terkenal dan dikurniakan seorang puteri, Irene Qadhija, 5 tahun.

Irene anak yang cantik. Saling tak tumpah seperti ibunya, Melissa, gadis Inggeris yang I kahwini 6 tahun yang lepas. That’s not the only thing she’d got from her mother, dia juga bijak and petah berkata kata. Ada saja soalan yang ditanyakannya.


“Abah, how many people in Malaysia?”

“29 juta, sayang.”

“Siapa yang kira, abah?”

“Orang yang kerajaan lantik untuk kira la, sayang.”

“So orang tu dah jumpa semua orang dalam Malaysia la, Abah?”

“...”

***

Pernah satu hari dia bertanyakan soalan yang I sendiri pun pening untuk menjawapnya.

“Abah, what is the opposite of opposite?”

“I know the answer, sayang. But abah kan dah bayar cikgu Irene kat tadika. Esok you tanya dia, okay sayang?” I cuba mengelak.


***

And ada that one time, dia bertanyakan soalan yang kelakar and that question, it never even crossed my mind before.

“Abah, kalau kita slow-kan speed kipas ni ke 1 instead of 5, bil elektrik murah sikit tak?”


***

Then one day when I was reading a newspaper.

“Abah, pembunuh tu apa?”

“Pembunuh tu orang jahat, sayang. Dia buat something sampai orang lain mati.”


Irene diam. Dia sambung main Angry Bird di ipad10 I.

“Abah, ibu mati masa lahirkan Irene. Am I the pembunuh, abah?”


I tersentak.
I peluk Irene. Erat.


“Tak, sayang. Bukan. You’re not the pembunuh.”


I dapat rasakan belakang bahu I basah. Basah dengan air mata Irene.





Mel, I miss you.


6 comments:

Luna said...

*sob sob

W a e said...

Sekali sekala buat genre 'sob sob'.

Luna said...

tapi mana roy? saya nak roy! hahaha

W a e said...

Sabar, saudari. Sabar. Heheheh !

Rara said...

cewahhh wae. novelis skrg ni ye.. :)

W a e said...

Heheheheh try je.